dimarts, 10 de maig del 2011

Video allotjament online i streaming per formació i emprenedors

A vegades ens cal posar video a la nostra web:
  • Per posar demos o presentacions
  • Per compartir-ho amb companys de feina, clients o proveïdors amb un enllaç secret. (Un cop has donat un enllaç ja no és tan secret, oi?).
  • També, a vegades, ens agradaria fer un cobrament per un video. I si pot ser en streaming millor. (que tots som una mica piratilles, no?)
A on podem trobar aquest diferents serveis?

Youtube
El líder del video online, no li cal presentació. Ideal per crear un canal que pots empotrar en la teva web i gratuït.
Contras: limitacions de llargada del video, no pots restringir qui veu el video (Els videos ocults em penso que està limitat a pocs videos).
No te servei de cobrament.
Pros: gratuït, molta visibilitat a Google. Ideal per publicitat o demos de producte, o per la vostre presentació. Per exemple, el canal de aprendesap: http://www.youtube.com/user/aprendesap

Vimeo
No cal presentar tampoc aquest servei que permet compartir videos de llarga durada, HD i amb qualitat. És més aviat una comunitat com Youtube, però amb aspiració de continguts de qualitat. Permet crear canals i restringir la privacitat dels videos tot i que només en la versió premium.
Pros: molt bona qualitat de reproducció. El panell de control és molt intuitïu i agradable.
Contres:
No te un servei de cobrament. No permet l'ús comercial.

Videolla
Un servei interesant que promou el cobrament, i la revenda per altres blogs. S'emporta mínim el 10% +0,1$ / video i 5$/mes. Molt limitada la versió 'free' amb comisió del 30% i 10min màxim per video pujat, sense cost inicial.
No l'he provat encara, però podria ser una alternativa prou interesant. Tots els videos es poden veure un trocet gratis i si els vols descarregar o veure has de pagar.
Contres: no veig opció gratuïta per fer una prova.
Pros: permet cobrament per video i streaming sense descàrrega. Permet la revenda a d'altres webs o blocs i podem fixar el preu de venda i el de promoció per tercers.
Aqui

SVP (Streaming Video Provider)
Tots els fitxers es converteixen a FLV(flash), hi pots pujar molts tipus de fitxer. Pots publicar llistes i cobrar per video individual, posar contrasenya o desixar-lo lliure. El carregador de videos de Java em dona 31KB/s que és una bona velocitat de pujada, de fet s'apropa al límit del meu ADSL.
Contres: molt lleig. Els FLV no em sembla que tinguin prou qualitat per captures de pantalla.
Pros: procés online de conversió a FLV. Pots cobrar per llistes i videos. Cost fixe mensual bastant baix. Bona pujada de fitxers amb Java.
Aqui

FLV Hosting (Flash video)

FLV admets Mp4
Permet FLV Hosting and FLV Flash RTMP Media Servers amb MP4 and H.264 Streaming
Aqui

Brightcove (publicitat)
Aquest servei juga en un altre divisió per la qualitat de les eines de tractament dels videos, creació de llistes, publicació i anàlitica. Servei bàsic 99€/mes.
Contres: excessiu cost per començar i si el teu volum de negoci és baix.
Pros: publicitat professional


Duckload.com
Curiós servei que de fet et paga pels teus continguts descarregats (piratilles?) Son quantitats irrisòries, o sigui que probablement no hi pensaria dos cops. Te un servei premium per les descarregues. (Us sona quin país d'Europa guarda els diners dels dictadors i permet les descàrregues de materials amb dret d'autor? No és Espanya, és Suïssa).
Contres: permet la descàrrega a tothom, no es pot restringir.
Pros: Permet fitxers fins a 15GB. Es pot pujar per http i ftp.

Box.net, Dropbox i Sugarsync (backup de fitxers online)
Si el que voleu és simplement compartir fitxers online (que també poden ser videos) aquestes tres opcions ho permeten. Son servei de backup online que permeten compartir enllaços i directoris. Per la senzillesa i per la sincronització de directoris amb plugins Dropbox i Sugarsync els recomano en les versions gratuïtes. Sugarsync és més complert. Dropbox més senzill.

Box, en la versió gratuïta en canvi et limita el tamany dels fitxers (200MB) i no dona programa gratuït de sincronització de directoris. Cal pujar els fitxer per la web. La versió més econòmica de pagament de box, està prou bé perquè permet streaming amb fitxers MP4 i FLV; i també te una opció que permte bloquejar (lock) la descàrrega de fitxers!
Contres: la pujada de fitxers amb Flash, a vegades bloqueja internet al meu ordinador i aplicacions com Google Docs, això és un problema per pujar videos, però amb organització es pot fer bé.
Pros: opció col·laborativa per directoris (online) amb contrasenya. Combinant aquesta opció amb la pujada de video en FLV + bloquejat de descàrrega es pot tenir una solució de streaming senzilla i econòmica.(no gratuïta). A més a més permet la gestió i previsualització de 'diapos' en PDF o PPT (powerpoint).

Slideshare
Finalmente, el servei de compartir presentacions Slideshare també te opcions de video molt recents. Per treure -li profit al video cal versió de pagament mensual.
Contres: La gestió dels videos és molt farregosa, poca usabilitat. La càrrega és bona. No te opció de cobrament, només enllaç secret (que recordem ja no és secret)
Pros: Te opcions de bloqueig de video i documents perquè no es puguin baixar. Si tens moltes presentacions ademés estalvies serveis presentacions + video junts. Darrerament inclou conferència. S'indexa bé a Google.


Conclusions:
A vegades ens cal posar video a la nostra web:
  • Per posar demos o presentacions: Youtube , Vimeo o Slideshare
  • Per compartir-ho amb companys de feina, clients o proveïdors amb un enllaç secret.: Box.net o dropbox
  • També, a vegades, ens agradaria fer un cobrament per un video.: Videolla i SVP
  • Publicitari: Brightcove
  • Piratilles: Duckload (i els Megaupload etc)

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Comprova QIK.com no te molt bona qualitat pero permet fer streaming desde el movil

capbussat ha dit...

Gràcies Albert, recordo que l'havíem comentat. Ho miraré.