dilluns, 16 de gener del 2017

Enregistrar un DVD de videos o crear un DVD de videos

Hi ha moltes maneres de crear un DVD. Almenys hi ha tantes maneres com programes disponibles per crear i gravar DVDs, i encara més. Es pot crear un DVD amb fotos, música o videos. El procés és el mateix, només es diferencia en la facilitat que uns programes o altres donen per organitzar els fitxers. Primer explicarem com enregistrar un DVD per videos.


Enregistrar un DVD  de videos
La creació del meu DVD te tres passos:
  1. Busco els continguts i converteix-los en el format de fitxer que desitges.
  2. Creo el fitxer del DVD amb un programa. (La imatge ISO del DVD, la puc desar al disc dur).
  3. Enregistro el DVD al disc. Repeteixo en tants discs com jo vulgui.
Per fer  i gravar el DVD hi ha molts programes. Un programa gratuït i senzill és  Freemake Video Converter. És un programa molt senzill, afegeixo els videos a la pantalla principal, els ordeno i utilitzo la opció del menú 'Convertir' i la opció DVD. Puc escollir que el DVD tingui menú o sense menú. Si cal enregistrar el DVD molts cops és millor primer crear una imatge ISO del disc, sobre el disc dur, i després copiar-la tants cops com calgui.

Una alternativa de software lliure i traduït al català CDBurnerXP (podeu baixar-lo de Softcatalà). DVDFlick és un programa de software lliure que permet crear el DVD  amb menús amb plantilles. He pogut adaptar una plantilla al meu projecte amb una horeta de feina, això si retocant un fitxer de plantilla amb molt de compte amb un editor de textos. (Segur que existeix algun altre programa que ho fa de manera gràfica i més senzilla.)

Etiquetar el  DVD
Finalmente el darrer pas: creo i imprimeixo l'etiqueta adhesiva pel DVD. En el meu cas he trobat etiquetes adhesives  i un fitxer per imprimir sobre el paper adhesiu troquelat. Per exemple,  CD/DVD labels a les botigues de Q-Connect; consisteix en una capsa de papers pre-troquelats i adhesius tamany DIN A4 ( 50 etiquetes adhesives en 25 fulls) .
Necessito també un fitxer de plantilla o 'template' pel meu programa de dibuix. En el meu cas he fet anar una plantilla per Impress que porta el dibuix de l'etiqueta de CD, però cal adaptar-la.

Enregistrar un DVD o CD de música 
Principalment ho faig directament amb el software Windows Media Player que ve amb el Windows 7.

Enregistrar un DVD o CD de fotos
El explorador de Windows 7 és  suficient,  i és el meu mètode preferit, per guardar fitxers de fotos a un CD o DVD.