dilluns, 9 de novembre del 2009

Twitter

Fa dos mesos vaig proposar-me aprendre què era Twitter i si servia per alguna cosa. La conclusió és que sí. Però porto dos mesos, i crec que encara no li he tret tot el suc. Per això escric aquestes anotacions. Perquè crec que a moltes persones els hi pot ser útil, i és que trobo, que és dificil d'aprendre. Entre les eines de comunicació web 2.0 és una de les utilitats menys amigables, encara que és molt simple.

Twitter és una eina de
comunicació, com pot ser l'email, i ademés és una eina nascuda en la web social (web2.0), com Facebook o Delicious. primer, la diferència principal amb el e-mail és la limitació de tamany de missatges (140 caracters). Segon, estableix una comunicació entre molts usuaris. En tercer lloc, la comunicació pot arribar a ser en temps real. El quart aspecte, per a mi, és el retweet o reenviament, similar al del correu.

Limitar el tamany del missatge, te efectes sorprenents. Twitter pot arribar a ser una eina molt eficient per transmetre molta informació en pocs caracters. Es clar, si som eficients escribint. A més a més, es pot inclure una adreça web (URL) a un blog, foto o el que vulguis, que amplia la informació apart del missatge.

El concepte de comunicar-se inmediatament desde molts usuaris a molts usuaris que son anomenats
seguidors o 'followers', te moltes implicacions. Pots seguir als amics o coneguts, però també a gent molt llunyana a nosaltres.

La comunicació en temps real, permet que Twitter s'utilitzi per transmetre les primeres noticies d'esdeveniments, en temps real. Si tenim en compte que és ideal transmetre desde el mòbil , està marcant la diferència en la inmediatesa. Aqui twitter te avantatge respecte altres aplicacions. Recordeu que les primeres fotos o noticies que arriben d'alguns desastres o accidents provenen d'usuaris de Twitter? Informació de tothom per tohom a tothora i desde qualsevol lloc.

Twitter buscar una ràpida promoció del missatge, el 'retweet' o retuit (?) o reenviar. És, per defecte, contrari al concepte tradicional de privadesa de l'email. Reenviar permet que el missatge o noticia s'extengui ràpidament i de forma exponencial. Això li dona una inmediatesa a Twitter, i justament amb la seva concisió, li donen potència.

Segueixes a qui vols
i ens segueix qui vol, sense restriccions. Així que, compte el que expliques! Evidentment, la privacitat també es pot controlar. Es pot bloquejar un seguidor determinat o restringir els seguidors. Però, es clar, això no és el primer objectiu de Twitter.

Es pot utilitzar Twitter per moltes coses, per començar:
  • estar en contacte amb els amics i coneguts
  • xatejar, en temps gairebé real amb els nostres amics, coneguts o seguidors
  • promocionar-se profesionalment. Donant informació rellevant.
  • seguir informació de diaris, gent famosa o important, organitzacions , empreses, marques, etc
Tipus d'informació:
  • missatges curts i molt concisos
  • enllaços interesants
  • fotos
  • qualsevol cosa que es pugui posar en una URL
Us recomano diverses adreces per orientar-se per Twitter.
Twitter i el nanoblogging (introducció per a no iniciats) una introducció dels aspectes generals històrics, usos personals, usos socials i usos empresarials complerta però extensa. Si ja esteu convençuts passeu al següent enllaç i torneu a aquest més tard.

Twitter: ¿qué es y para qué sirve?, mireu la secció '¿Cómo funciona?', és l'explicació que m'hagués estalviat més feina! Els 'Usos', és un llistat complert i gairebé emcionant. Realment pot tenir tanta utilitat?

Twitter what are you doing? en anglès Twitter mateix. Fer-se un compte és fàcil. Comença ara!
9 formas distintas de buscar en Twitter aqui he trobat Backtweets i Twazzup buscadors útils de missatges de Twitter. Backtweets el recomano, m'agrada molt per buscar gent a qui seguir, que cita o menciona alguna URL. Així estic buscant gent-al-voltant-de-temes-que m'interesen. Si no coneixeu a qui seguir el trobareu a Backtweets.

10 Ways to Find People on Twitter també recomana altres buscadors com
Tweepz o Wefollow, que els he trobat prou interesants. Sino saps a qui seguir, a qui seguiras? aqui pots buscar per tags, ciutats, noms d'usuari.

Preguntes més usuals sobre Twitter, FAQ en anglès

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Et recomano el meu post! Té vídeo :D
http://elnostreraco.com/blog/comenca-avui-a-utilitzar-twitter/
Ah! Recorda de posar el teu usuari de twitter al bloc per poder saber qui ets.

capbussat ha dit...

Gràcies Jordi, el tenia present per un segon post. M'agraden molt els teus articles.