dimarts, 27 d’abril del 2010

Linkedin profesional i facebook per tot la resta?

Xarxes socials
Fa només uns mesos que em vaig posar a Twitter, Facebook i Linkedin i sembla una vida. Ja he donat diversos cursos de Twitter, trampejo el Facebook i ara em vull posar més a fons amb Linkedin.

Per activitats, Twitter és la xarxa de les persones provenents de les TIC, Facebook la de tothom, els jocs, activitats i la xafarderia i, ens queda, Linkedin pels professionals. Segons la relació que mantens, a Twitter trobes gent nova (seguit i seguidors), a Facebook hi tens els amics, coneguts i familia i a Linkedin els contactes professionals.

Triomfaran les xarxes que aportin més valor a les relacions (personals o professionals), i ara sembla que Facebook és el nou espai de relació dominant però estic segur que en el futur tot es barrejarà i les xarxes seran més interconectades i versàtils.

Les xarxes ja facilitan compartir i trobar continguts, mentres que mirem els anuncis contextuals o personalitzats de facebook i, aviat comprarem i vendrem a través d'elles. Ja se'n parla de la moneda de facebook, aquesta mateixa setmana s'ha anunciat. Mireu sobre facebook què en parla Google alerts aquesta setmana aqui

A qui interesa Linkedin
Si hi ha una xarxa que excel·leix pel networking professional online a casa nostra, és Linkedin. Però tant si som o aspirem a ser consultors independents, freelance de qualsevol sector, som assalariats que treballem a una multinacional o cotitzats directius ens interesa ser-hi. Si volem que ens ofereixin noves oportunitats, volem trobar contactes professionals, 'busquem partners' o volem fer-nos una reputació digital ens interesa Linkedin.

Coneixo gent que ha preparat futures entrevistes de feina gracies als seus contactes per Linkedin a la futura empresa i/o també que li han ofert noves feines, gracies a trobar-los a Linkedin.

Començar el networking (online)
Un article de la revista 'Emprendedores' sobre networking (aqui) ens recomana escollir la xarxa adequada, treballar la xarxa, ser constant i sortir de la web per fer els negocis reals.

Per començar a qualsevol xarxa, és útil trobar contactes, com amics i antics o actuals companys de feina, però sense oblidar clients o proveïdors en els que tinguem confiança i/o relació propera. Jo sobre tot busco gent relacionada amb la feina. Després, també busco grups de interesos comuns, a on es busquen feines o s'anuncien esdeveniments del sector. Hi ha molts grups i escollir els relevants és una feinada.

On aprendre a fer xarxa
Apart de milers de articles de blogs, hi ha un llibre anomenat simplement Networking de la Rosaura Alastruey, publicat per la UOC a la col·lecció Vull saber. És curt però ben estructurat, molt recomanable i econòmic aqui el podeu demanar. També es fan cursos molts llocs, els gratuïts a Porta22 o Barcelona Activa. A Barcelona Activa, també, va ser on vaig sentir per primer cop el terme identitat digital. Fer un blog, estar a xarxes de networking, tenir articles referenciats i googlelitzables és part de la contrucció d'aquesta identitat digital.

Un bon lloc per aprendre el funcionament de Linkedin és learn.linkedin.com , però si no dominem l'anglès podem utilitzar Google translate d'aquesta manera: aqui. Jo la ajuda de Linkedin no l'havia mirat fins fa poc, postser perquè moltes funcions les trobo intuïtives, però l'he començada a explorar i és fàcil, ben estructurada i complerta.

El Networking, Rosaura Alastruey, editorial UOC
learn.linkedin.com
learn.linkedin.com traduït per google/translate
translate.google.com
google.com/alerts