diumenge, 27 de juny del 2010

Entorn per reunions online

Fa un temps que buscava entorns de reunió online. He fet proves i aqui van algunes opinions.

Webex
(Cisco) era la meva primera proposta com entorn per reunions online. N'havia vist molts tweets sobre Webex i com ha revolucionat l'ensenyament online.
Vaig fer proves al març, prou satisfactòries. Excepte per un detall: webex era dificil d'engegar per molts dels atenents. Calia instalar software i això era un obstacle pels que estaven en xarxes corporatives. És la principal i potser única queixa que vaig tenir.

Desprès d'aquesta experiència vaig voler provar-ne d'altres Adobe Acrobat Connect Pro (Adobe) o GoTOMeeting (Citrix). Els dos els he vist funcionar i grans empreses internacionals els utilitzen. En realitat tots tres estan prou bé, però el que més he provat és Webex. (La empresa on treballa la meva dona ha fet servir Adobe i GoTo i sembla que estan contents).
Tots aquests eran de grans empreses, ja llavors també havia trobat Wiziq i poc després dimdim. No els vaig poder provar a fons, però Wiziq tenia per mi un gran defecte: és una comunitat que t'obliga a registrar-te amb ells. Tots el assitents s'havien de registrar primer a Wiziq. Sincerament, ho trobo un gran defecte. No estem registrats a prou coses?

Vaig provar dimdim llavors (al març) i el vaig trobar car, en la seva versió Pro. Ara sembla que han reduit preus i afegits funcionalitats. Doncs ara tornem-hi! L'hem provat i encara que limiten el número de assitents amb voip, m'ha agradat prou. Sobre tot perquè engegar sigui tan fàcil i que la versió gratuïta disponible és molt bona.

En realitat que busquem bàsicament en un entorn de reunions online:
  • Compartir presentacions, aplicacions, navegador web o tota la pantalla
  • Anotar, sobre les presentacions o també en una pissarra
  • Comunicar-nos per xat i veu en directe. La veu pot ser per Voip o per telèfon (que té un cost adicional).
  • Convocar la reunió per URL, i per qualsevol medi. Principalment per e-mail però també per telèfon, skype la nostra web o facebook.
  • Passar el control de la reunió a un assistent.
Tot això ho fan practicament tots els entorns, les diferències llavors estaran en:
  • Servei: fiabilitat de les eines, disponibilitat i resposta.
  • Facilitat d'ús: cal instalar software i plugins adicionals? cal registrar-se adicionalment? Es troben els control amb un click? La gent el coneix?
  • Personalització: podem posar un logo?
  • Integració: Es pot connectar amb altres eines, especialment online? Té API ?
  • Cost: cost mensual per número d'assistents. Hi ha plans gratuïts, per tothom o per organitzacions ONG.? Els costos i funcionalitats son escalables si ens calen més recursos? Inclou la veu sobre IP (voip)?
Altres descartats
També hi ha Zoho Web Meeting, però el descarto perquè la conferència és per un telèfon 902. No vull que els assitents hagin de pagar més! Zoho te moltes aplicacions que semblen prou interesants, però no se si el cost és competitiu.

Huddle, me'l van recomanarrecentment, i està molt bé per ser un entorn col·laboratiu que també inclou conferències online. El sistema de tarifes per conferència no és gens competitiu. Es paga (excessivament) per minuts i número d'assistents.

Si voleu compartir opinions sobre aquest tema tinc dades més tècniques que no inclòs.