dissabte, 3 de juliol del 2010

Número de dunbar i xarxes socials

He començat un curs "Redes Sociales, Creación y Dinamización " a la Escuela Virtual de Espiral de Verano 2010 , Ciberespiral.

En el primer treball de discussió, parlem del número de Dunbar, que es pot aplicar també a les xarxes socials online
"El número de Dunbar es, según el antropólogo Robin Dunbar, la cantidad de individuos que pueden desarrollarse plenamente en un sistema determinado."
Aproximadament 150 persones és el màxim amb les quals podem tenir relacions significatives. Per tant més enllà d'aquest número de persones el grup social perd cohesió.

Se m'acudeixen varies coses: com molts companys del curs han dit, 150 persones son motíssimes. Massa per formar una xarxa social compacte. Per exemple, jo mateix a facebook tinc ara mateix 69 'amics'. Amics amb els quals tenc diferents graus d'amistat (proximitat), comparteixo diferents interesos, i amb els quals és impossible que comuniqui cada dia ni cada mes. Ara bé a Twitter, pot ser diferent, però igualment encara no he arribat al límit. Només segueixo 127 persones i em segueixen 111. I quants de tots aquests son amics? Quants ens enviem missatges directes (ocults als demés) o oberts i per tant interaccionem en una comunicació real?
La meva hipòtesi, no provada evidentment, és que relacions significatives només es poden tenir amb un número de persones limitat de 5 o 10 a l'hora . (Defineixo, arbitrariament, relació significativa, com la relació en què aportem i rebem comunicació bidireccional, que cobreixi un temps 'significatiu' del dia i que ens limita o ens potencia les nostres actuacions i/o afecta a les nostres emocions. O sigui, relació que ens fa canviar la nostra actuació.) Lo altre son informacions que rebem, en forma de coneixements, relats quotidians d'experiències, noticies o xafarderies. Però no crec que siguin relacions si no hi ha comunicació bidireccional.

M'estava rellegint , l'article de la Wikipedia, sobre xarxes socials i en quant a l'efecte de les xarxes en la innovació, m'ha fascinat, la importància dels enllaços dèbils a les xarxes. Segons Granovetter:
", encontró en un estudio que un número grande de lazos débiles puede ser importante para la búsqueda de información y la innovación"
O sigui, que la informació novedosa la obtenim de gent allunyada de nosaltres en la xarxa social, llaços dèbils, que lògicament no és la més propera a nosaltres que te la mateixa informació, viu la mateixa realitat. Per tant, d'aqui es dedueix lo important que esposar-se a noves idees (nova gent) potenciarà la innovació a internet. Internet, i les noves connexions que produeix, és molt important per la innovació i, per això, el món s'està accelerant, o la innovació s'està accelerant gràcies a internet.

Número de Dunbar Wikipedia
Análisis de Redes sociales Wikipedia
Granovetter, lazos débiles o 'weak ties' . Wikipedia ENG

Més coneguda és la teoria dels sis graus de separació, que potser només cal esmentar, provada per un experiment del psicòleg Stanley Milgram.

Seis grados Wikipedia
Stanley Milgram Wikipedia ENG

Una llei que tampoc coneixia, és la del valor de les xarxes és proporcional al quadrat del número dels seus membres.

Llei de Metcalfe Wikipedia ENG